SLOWCOOKER RECEPTEN

Basis recept brood uit de slowcooker

Brood bakken in de slowcooker, kan dat? Met dit basis recept brood uit de slowcooker kan dat zeker! Oké, de broden zijn niet heel hoog, maar daarom niet minder smakelijk! Vandaag deel ik graag met jullie mijn basisrecept voor brood uit de slowcooker. Weet je wat helemaal fijn is? Het is echt heel erg lekker, maar ook nog eens mega budget! In deze blog deel ik met jullie het basis recept brood uit de slowcooker.

Basis recept brood uit de slowcooker

Nu zul je misschien wel denken, brood uit de slowcooker? Ja, dat dacht ik eerst ook! Maar weet je, eigenlijk is het super makkelijk en heb je in een korte tijd een heerlijk brood, die ook nog eens lekker budget is (nog geen 50 cent per brood). Ik zou zeggen, voor dat geld, probeer het gewoon eens! Naast dit basisrecept brood heb ik ook al verschillende andere broden gemaakt, een pizzabrood of een kaas-uien brood. Binnenkort zal ik daar de recepten van delen met jullie.

Heb je (nog) geen slowcooker?

Dan zou ik zeggen; “kijk zeker eens of het iets voor jou is!” Het gemak wat de slowcooker met zich mee breng is zo ontzettend fijn! Ik kan me ook voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, daarom schreef ik een artikel waarin ik vertel over welke slowcooker wellicht bij jou past! In het artikel “Welke slowcooker moet ik aanschaffen” zet ik verschillende eigenschappen voor je op een rijtje.

Benodigdheden

 • Slowcooker (ik gebruik deze slowcooker), de vorm van het brood is natuurlijk afhankelijk van de vorm van je slowcooker/bakvorm.
 • 500 gram tarwebloem
 • 1 zakje gist
 • 1,5 theelepel zout
 • 350 ml lauwwarm water
 • bakpapier
 • theedoek
 • Evt. een oven voor een iets krokanter korstje, maar dat is niet perse nodig. Je kunt het brood ook na anderhalf uur een keer omdraaien.

Recept

 • Meng de tarwebloem, de gist, het zout en het water door elkaar, totdat je een mooie bol hebt. Dit kan met de hand, maar persoonlijk gebruik ik altijd mijn keukenmachine met deeghaak.
 • Optioneel: laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen (als je het niet doet, dan zal je brood steviger qua structuur worden).
 • Leg een vel bakpapier in de slowcooker en leg vervolgende je bol deeg erin.
 • Mijn slowcooker moet vervolgens 2 uur aanstaan op High, dit verschilt echter wel per slowcooker. Het is wel aan te raden om een theedoek tussen de deksel te doen, deze neemt het vocht op dat eventueel vrij komt bij het bakken en zo voorkom je dat je een heel nat brood krijgt. Indien je een thermometer hebt waarmee je de temperatuur in het brood kan meten, dan kan je ervan uitgaan dat hij klaar is als hij en kerntemperatuur van 90 graden bereikt heeft.
 • Na 1,5 uur draai ik het brood even om, de onderkant krijgt een mooi korstje en door het de draaien krijg de oorspronkelijk bovenkant ook een mooi korstje.
 • Als we het brood niet draaien, dan doen we hem voor een mooi korstje zo’n 8-10 min. op 200 graden in de oven.

Doordat wij dus een slowcooker hebben met een vrij grote inhoud, wordt het bij ons altijd een plat brood. Ik vind dat persoonlijk niet erg, het gaat immers om de smaak! Mocht je een kleine slowcooker hebben, dan kan het dus zomaar zijn dat jou brood wel veel hoger is, maar ook smaller. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de helft van de ingrediënten te gebruiken als je een slowcooker van zo’n 3 liter hebt. Persoonlijk vind ik de versie zonder dat het deeg rijst lekkerder. De stevige structuur doet mij aan Oberlander brood denken, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *