ACTIVITEITEN & UITJES

Een elektrische fiets, fijn als je samen gaat fietsen

Fietsen is heerlijk om te doen… Zeker met een lekker weertje, even lekker het hoofd leegmaken! Toch pak ik vaker dan nodig is de auto, waarom? Met name door alle spullen die altijd meegesjouwd moeten worden. En eerlijk is eerlijk, soms moet ik zoveel op een dag heen en weer, dat de auto toch net een beetje makkelijker is. Eigenlijk zou ik vaker de fiets moeten pakken, maar dan wel graag een elektrische fiets die van alle gemakken voorzien is! Waar ik dan aan denk?

Samen fietsen…

Sinds de dag dat ik mijn rijbewijs heb gehaald ben ik lui geworden… Want ja, die auto is toch wel heel gemakkelijk om even te pakken. En daarbij, anders betaal je ervoor, terwijl hij alleen maar stil staat. Excuses, excuses, ik weet het! Ik moet ook eerlijk zijn en dat gebied mij ook om te zeggen dat sinds Daan oud genoeg is om achterop de fiets te zitten, ik wel vaker met hem fiets. Het enige nadeel is dat er dan soms zoveel mee moet, dan het bijna niet te doen is op de fiets.

Gemak voorop!

De laatste tijd heb ik eens rond zitten kijken voor een elektrische fiets. Mijn moeder heeft er één en is er erg enthousiast over. Het kost minder moeite om er mee op weg te gaan, wat dus ook inhoud dat je veel meer mee kan nemen. Je hoeft het gewicht immers niet meer alleen te verplaatsen! Een mandje voorop, fietstassen onder het kinderzitje, eigenlijk ideaal! Maar aan de andere kant hangt er natuurlijk ook een prijskaartje aan een elektrische fiets…

De elektrische fiets, een luxe aanschaf of noodzakelijk?

Ik heb mezelf dus de vraag gesteld of een elektrische fiets pure luxe zou zijn en daarbij alle voors en tegens die voor mij gelden op een rijtje gezet.

Voordelen elektrische fiets

  • Comfort! Wat mij betreft het aller grootste voordeel! Door de ondersteuning is het veel makkelijker fietsen en wordt het ook niet te zwaar om van alles mee te nemen op de fiets. Een mand voorop en fietstassen achterop die ik helemaal vol kan gooien en Daan die ook nog eens achterop kan.
  • De snelheid. Met een elektrische fiets kan je hogere snelheden halen dan met een gewone fiets. Handig als je naar veel plekken toe moet op een dag en niet te lang onderweg wilt zijn.
  • Het milieu! Als ik met de auto ga vervuil ik het milieu veel meer dan wanneer ik de fiets pak.
  • Fijn voor langere afstanden. Niet dat ik veel moet fietsen, maar het is natuurlijk wel uitnodigender om met een elektrische fiets langere stukken te fietsen.

Nadelen elektrische fiets

  • De aanschaf. Een elektrische fiets is niet een goedkope uitgave. Voor mij is dat een nadeel, want er staat immers ook al een auto bij huis. Als ik naar mijn situatie kijk, dan is het een dure en luxe aanschaf. Maar… iemand die van zijn fiets afhankelijk is, kijkt daar waarschijnlijk heel anders tegenaan. Zeker als je fiets je vervoersmiddel van huis naar werk is.
  • Onderhoudskosten. Als je voor een elektrische fiets kiest, dan moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Bij een gewone fiets heb je die natuurlijk ook, maar bij een elektrische fiets veel meer. Denk ook aan de accu die op den duur vervangen moet worden!

Mijn conclusie

Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, dan zie ik vier voordelen tegenover twee nadelen… De voordelen hebben met het comfort te maken, de nadelen met de financiën. Aangezien ik gewoon een auto bij huis heb, zijn de kosten voor een elektrische fiets helemaal niet nodig. Maar mocht ik geen auto bij huis hebben, dan zou ik het zeker overwegen! Voor mij zou het op dit moment echt een luxe uitgave zijn in plaats van noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *