Er zijn natuurlijk al verschillende recepten voor brood uit de slowcooker online gekomen, maar er ontbrak nog een lekker kerstbrood. Ik had echt mijn twijfels of een kerstbrood uit de slowcooker wel een succes zou worden, maar toch heb ik het geprobeerd en wauw, hij is echt lekker! Hij is qua structuur heel mooi geworden, de smaak is echt heel lekker en ook heel belangrijk, hij is absoluut niet droog! Het brood is wel iets bewerkelijker dan de brood recepten die ik normaal deel, maar het resultaat mag er dan ook zijn!
Kerstbrood uit de slowcooker
Een Kerstbrood uit de slowcooker dus! Natuurlijk kan je er gewoon één in de winkel kopen, maar zelf bakken is zoveel leuker en meestal ook nog lekkerder. Maar waarom zou je een brood in de slowcooker maken als je ook een oven hebt? De vraag kan ook zijn, waarom zou je dat niet? Ik vind het super leuk om te experimenten met recepten in de slowcooker, om zelf dingen te bedenken of om mijn eigen draai ergens aan te geven. Tot nu toe resulteerde dat bijvoorbeeld al in een paar super lekkere recepten voor verschillende broden. Dus, dan mag een Kerstbrood uit de slowcooker natuurlijk ook niet ontbreken in de lijst met recepten!
Bij de andere recepten heb ik altijd geprobeerd om de ingrediënten zo betaalbaar mogelijk te houden. Dit omdat ik weet dat er veel mensen zijn die van een laag inkomen rond moeten komen en ik vind dat iedereen lekkere dingen klaar moet kunnen maken in de slowcooker. Natuurlijk kan je altijd extra dingen toevoegen aan mijn recepten als jou dat lekker lijkt! Bij dit brood is het niet gelukt om het heel betaalbaar te houden. Veel producten heb je niet zomaar in huis liggen en dus moet je alles in één keer aanschaffen. Nu maak je niet alles op, dus als het bevalt dan is een tweede Kerstbrood maken alweer stukken goedkoper.
Als je het leuk vindt om broden te bakken in de slowcooker, dan zou ik deze ook zeker eens proberen!
Benodigdheden
- slowcooker, de vorm van het brood is natuurlijk afhankelijk van de vorm van je slowcooker
- bakpapier
- theedoek
- (optioneel) een oven voor een iets krokanter korstje, niet nodig, maar wel lekkerder!
- 500 gram tarwebloem
- 2 zakjes gist
- 1,5 theelepel zout
- 2 theelepels kaneel
- 350 milliliter lauwwarme melk
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 50 gram pecannoten
- 50 gram sukade
- 75 gram rozijnen
- 250 gram spijs
- 1 ei
- 1 theelepel citroenrasp
- 15 gram amandelen
- poedersuiker (optioneel)
Recept
- Meng de tarwebloem, de gist, het zout en de kaneel door elkaar.
- Voeg vervolgens de melk toe en kneed totdat je een mooie bol hebt. Dit kan met de hand, maar persoonlijk gebruik ik altijd mijn keukenmachine met deeghaak.
- Dan is het tijd om roomboter en de zonnebloemolie toe te voegen. De roomboter sneed ik in kleine stukjes, zodat het goed gekneed wordt.
- Hak de Pecannoten fijn.
- Voeg de rozijnen, de sukade en pecannoten toe aan het deeg en kneden maar weer!
- Dan is het tijd om de spijs te maken. Doe de spijs in een bak en voeg daar 1 ei en 1 theelepel citroenrasp aan toe. Kneed dit goed door elkaar, ik deed dit gewoon met mijn handen, aangezien de keukenmachine nog met het deeg aan de gang was.
- Leg een vel bakpapier neer, leg hier de bol deeg op en maak er een vierkant/rechthoek van (houd hierbij wel rekening met de vorm van je slowcooker, die van mij is ovaal, dus ik kan een langwerpig brood erin maken).
- Pak de spijs erbij en verdeel dit over het midden van het brood over de lengte.
- Vouw het brood aan beide kanten over de spijs heen en vouw ook de buitenste hoeken om.
- Verdeel het amandelschaafsel over het brood en leg vervolgens het bakpapier met het brood erop in de slowcooker.
- Mijn slowcooker moet vervolgens 1 uur en 50 minuten aanstaan op High, dit verschilt echter wel per slowcooker. Het is wel aan te raden om een theedoek tussen de deksel te doen, deze neemt het vocht op dat eventueel vrij komt bij het bakken en zo voorkom je dat je een heel nat brood krijgt. Indien je een thermometer hebt waarmee je de temperatuur in het brood kan meten, dan kan je ervan uitgaan dat hij klaar is als hij en kerntemperatuur van ongeveer 90 graden bereikt heeft.
- Als hij uit de slowcooker komt, doe ik hem voor een mooi korstje nog zo’n 10 min. op 200 graden in de oven.
- Voor het serveren kan je er poedersuiker over het brood strooien, op het moment dat ik dat wilde doen, werd de man des huizes gek, want dat was niet lekker… Ik heb het toen maar over mijn eigen plakje brood gestrooid.
Eet smakelijk!
Doordat wij dus een slowcooker hebben met een vrij grote inhoud, wordt het bij ons altijd een wat platter brood. Ik vind dat persoonlijk niet erg, het gaat immers om de smaak! Mocht je een kleine slowcooker hebben, dan kan het dus zomaar zijn dat jou brood wel veel hoger is, maar ook smaller. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de helft van de ingrediënten te gebruiken als je een slowcooker van zo’n 3 liter hebt.